Full stack development yaparken önümüzde bir sürü teknoloji ve kelime beliriyor. İşte bunların bir kısmı ve ne oldukları.
nodejs: Javascript tabanlı server-side scripting destekleyen ücretsiz web sunucusu.
tsc.exe: Typescript Compiler olarak tabir edilen derleme yapıp .ts dosyalarını .js'e derleyen derleme zigası.
gulp: Javascript tabanlı konfigüre edilebilen, yeni modüller eklenebilen dosya sistemi değişikliklerini takip edebilen modül yükleyici.
webpack: içinde nodejs tabanlı sunucusu ve module loader'ını da barındıran komple bir full stack development ortamıdır kendisi.
live-reload: Siz kodlama yaptıkça arka planda tam sayfa tazeleme veya sadece div veya css bazlı tazeleme desteklenmesine live-reload deniyor. Webpack sistemlerdeki ismi "hot module reloading" olarak geçiyor. Live-reload sistemler nelerdir dersek aklıma "gulp" bazlı ve "webpack" bazlı sistemler geliyor şu an.
CLI (örn: ember-cli, angular-cli): Command Line Interface yani komutların command line üzerinden de tatbik edilebilmesini sağlayan sistemlere verilen ad. Mesela normalde "npm start" yapmak yerine "ng serve" ya da "npm build" yerine "ng start" diyerek bir işe özel işlemlerin command-line üzerinden yapılabilmesinin sağlanması.
directive: dom elemanlarına özellik kazandırmak için kullanılan angular şeysi. mesela <div highlightable>Merhaba</div> gibi bir html kod için bir de highlightable direktifiniz varsa bu özelliği bu div'e bu şekilde kazandırabiliyorsunuz.
component: direktiflerin hallicesine component deniyor.
service: @Injectable moderatörüyle kodlanan dll benzeri komut kütüphanesi. Angular 2 için tek farkı büyük ihtimalle bildiğiniz gibi singleton benzeri bir davranış sergilemesi. Inject edildiği component veya bootstrap ifadesi için bir instance'ı oluşuyor ve alt tüm bileşenlerde de bu instance'ı kullanabiliyorsunuz.
sass, less: parametrik değişken tanımlayabildiğiniz, css sınıflarını miras alabildiğiniz mixin denilen kütüphanelerden css kodu import edebildiğiniz geliştirilmiş css sistemi.
webstorm, visual studio code: Typescript geliştirmek için desteği bulunan ve hızlı çalışan geliştirme ortamlarından sadece birkaçı.
PhantomJS: Browser olmaksızın uygulamanızı test edebileceğiniz bir full-stack test sistemi.
Jasmine, Karma, Istanbul: Web browser üzerinden javascript/typescript projenizi test edebileceğiniz test sistemi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder